Apartmani - Baška Voda
°C
Apartmani Jelić Apartmani Jelić Apartmani Jelić Apartmani Jelić Apartmani Jelić

Baška Voda


Prve tragove naseljavanja na području Baške Vode nalazimo u razdoblju ranoga brončanoga doba (1700 - 1500 godina prije Krista). Tada se na prostoru obližnjega Basta i na brdašcu Gradina u Baškoj Vodi formiraju gradinska naselja utvrđena širokim kamenim suhozidom unutar kojega su bile razmještene nastambe građene od drvenih gredica i šiblja obljepljenih zemljom.

U razdoblju 2 - 3. stoljeca poslije Krista, kada su ovi prostori bili u sklopu Rimskoga carstva, na području Baške Vode razvilo se naselje čiji su tragovi pronađeni na Gradini. Njegov glavni dio bio je najvjerojatnije smješten niže, na mjestu danasnje Baške Vode.

Pronađen je znatan broj grobova iz razdoblja antike, ali ih je spašena tek nekolicina, dok je večina uništena prilikom izgradnje stambenih objekata. Neki nadgrobni natpisi navode imena ilirskoga podrijetla, po čemu se može zaključiti da je uz novopridoslo rimsko, bilo brojno i autohtono ilirsko stanovništvo.

Život na Gradini prekida se dolaskom Hrvata u 7. stoljeću.

Nakon 7. stoljeća život se s područja danasnje Baške Vode preselio u podnožje Biokova, a tijekom narednih 1000 godine nema tragova urbanoga života uz more. Na izvore pitke vode u blizini mora dovođena je stoka na napajanje, a za pretpostaviti je da su prve građevine podizane tijekom 17 stoljeća i to kao skloništa za pastire. Prva javna građevina je crkvica sv. Lovre iz 1750. godine.

Prestankom opasnosti od gusara stanovništvo se vraća na obalu i podiže novovjekovnu Bašku Vodu. 1889. godine gradi se i crkva sv. Nikole.

Izgradnjom pristaništa (mula) 1912. godine Baška Voda postaje najznačajnija luka na ovom području preko koje se odvijala intenzivna trgovina između otoka i Zabiokovlja.

Iz 30-tih godina 20. stoljeća datira prvi baškovoški hotel, hotel Slavija u vlasnistvu braće Sikavica. Društvo za poljepšavanje mjesta osniva se 1933. godine.

Nekad naselje težaka, ribara, trgovaca i pomoraca, Baška Voda je izrasla u suvremeno turističko mjesto sa svim sadržajima i obilježjima maloga mediteranskoga gradića.

Intenzivniji razvoj turizma započima izgradnjom Jadranske turističke ceste 1968. godine. Grade se udobni hoteli, podiže veliki kamp, a sve je više i privatnih kuća namijenjenih poglavito turizmu.

Akcija za rujan/septembar

Pošaljite upit. Očekuje vas povoljna ponuda.

UPUTE ZA UPLATU REZERVACIJA IZ INOZEMSTVA:

SOCIETE GENERALE - SPLITSKA BANKA

BLZ: 3129241

SWIFT: SOGEHR22

CTO: 40590042001

IBAN: HR18 2330 0033 2431 4539 4

JELIC MARTA


Copyright © 2011 - Apartmani Jelić, Baška Voda     I     design i izrada internet stranica: studio quadart